Absolvenți de medicină, despre amânarea rezidențiatului: Ne-am pus viețile pe pauză / Absolvenții încep să caute alte sisteme medicale din alte țări

Absolvenți de medicină, despre amânarea rezidențiatului: Ne-am pus viețile pe pauză / Absolvenții încep să caute alte sisteme medicale din alte țări

Un absolvent al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, promoția 2019, Mihai Oprea, a declarat, pentru Mediafax, că după 6 ani de studii constată că au fost fără folos, pentru că nu știe când sau dacă va putea susține examenul de rezidențiat.

„Până acum nu s-a găsit o soluție pentru noi și riscăm ca nici în ianuarie să nu putem să începem să profesăm și problema cea mai mare este că nici nu știm când se va remedia această problemă. A fost o dată de 17 noiembrie, a fost amânată pentru 8 decembrie, dar nici aceasta nu este sigură. Iar noi, în continuare, absolvenții de medicină, tineri doctori, depindem de bani de la părinți și, în continuare, situația va rămâne așa pentru o perioadă de timp. Este mai mult decât umilitor pentru noi, mulți suntem cu familii, avem și copii, și ne găsim în situația de a ne pune viața pe pauză pentru că nu avem alte soluții”, afirmă absolventul.

Un alt absolvent al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, promoția 2019, Paul Oargă, declară că nu știe dacă lumea își dă seama de amploarea și impactul situației asupra absolvenților de Medicină, care, după 6 ani de studii și examene foarte multe, sunt obligați să deschidă în fiecare zi televizorul, să se uite dacă s-a mai anunțat ceva, „dacă s-a mai întâmplat ceva pe la Guvern, la București, în loc să ne vedem de studii care, în momentul de față, contează foarte mult”.

„Sunt ore în șir în care facem doar acest lucru, iar psihicul nostru nu este pregătit să facă față și celorlalte probleme. De trei zile, eu personal nu fac altceva decât să mă uit pe rețele de socializare, pe pagina președintelui României, a Guvernului, a ministrului Educației, Sănătății, dacă s-a mai zis ceva, dacă s-a mai întâmplat ceva. Sunt nevoit, în afară de a-mi pune viața pe pauză, să îmi pun și studiul, pentru unul dintre cele mai importante examene din viața mea. Având în vedere toate aceste lucruri și eu, și alte sute de absolvenți încep să se uite în alte direcții, să caute alte sisteme medicale din alte țări și să ne reorientăm, pentru că, efectiv, suntem forțați de conducerea României din momentul de față să găsim alternative la a începe să profesăm și să facem ceea ce ne-am pregătit timp de 6 ani”, susține Paul Oargă.

Mediciniștii gălățeni spun și ei că această criză a rezidențiatului afectează o întreagă generație de viitori medici.

„Ne confruntam cu o situație fără precedent în care o generație întreagă se află sub incertitudine. Sute de studenți, absolvenți ai Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universitatii Dunărea de
Jos din Galați resimt într-un mod negativ consecințele acestei lupte politice. Dacă până acum auzeam din ce în ce mai rar dorința studenților mediciniști de a părăsi țara, acum par mai hotărâți ca
oricând sa o facă. Pe toți ne afectează, îi afectează chiar și pe studenții care încă nu au finalizat studiile (…) Ne simțim lipsiți de valoare în ochii celor care ar trebui să ne asigure stabilitate.
Deși cu toții ne menținem neutralitatea politică și rămânem în afara oricărei arii politice, ne dorim ca instituțiile implicate să soluționeze această situație”, a declarat, pentru Mediafax, reprezentanta Studenților Mediciniști Galați, Danile Mihalcia.

O absolventă a UMF Iași declară, la rândul ei, că amânarea examenului de rezidențiat o face să își ridice semne de întrebare legate de viitorul ei ca medic în România.

„Pentru mine, amânarea rezidențiatului n-a însemnat neapărat prelungirea timpului de învățare, ci a scos (mai mult) în evidență incapacitatea sistemului de a organiza un examen național ce lansează cariera a mii de studenți. În plus, mi-a oferit o oarecare incertitudine asupra viitorului ca medic în România pentru că, aparent lucrurile se pot schimba de la o zi la alta fără ca un anunț/consultare prealabilă să aibă loc”, a declarat pentru Mediafax o tânără care a absolvit UMF Iași în această vară.

O altă absolventă a UMF Iași spune că împreună cu alții din generația ei a devenit interesată de politică pentru a înțelege ce se întâmplă și dacă vor da sau nu examenul anul acesta.

„După 6 ani plini de examene credeam că merităm mai mult, cu toate că examenul de rezidențiat așa cum este el lasă mult de dorit, fiind doar un concurs de memorare la scara națională la care până și numărul de locuri este deficitar. Este o perioadă extrem de stresantă pentru noi, cei aflați în postura de absolvenți, dar fără o perspectivă clară a momentului în care putem să susținem examenul de cea mai mare importanță din viata noastră până acum, examen fără de care propriu-zis absolvirea facultății nu valorează mai nimic din moment ce nu putem profesa. Ceea ce îmi ridică multe semne de întrebare în ceea ce privește viitorul meu profesional în această țară. Mai nou, ca tineri absolvenți ai facultății de medicină, am devenit interesați de politică și urmărim cu mare interes seară de seară știrile în speranța că îi pasă cuiva de viitorul nostru și vom putea susține examenul de rezidențiat până la sfârșitul anului acesta”, a declarat pentru Mediafax Ana Ciornei, absolventă a UMF Iași.

După ce Sorina Pintea, ministru al Educației în Guvernul Dăncilă, căzut în urma moțiunii de cenzură de săptămâna trecută, a anunțat că examenul de rezidențiat, care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie, va fi amânat pentru 8 decembrie, deoarece la Ministerul Educației nu există un ministru care să semneze cele șapte ordine necesare organizării probei, absolvenții de la Medicină au anunțat că declanșează greva japoneză. În cazul în care demersul lor nu va avea efect, tinerii au în vedere alte forme de protest.

Apoi, Sorina Pintea a precizat că propunerea de amânare a probei „nu a fost o manevră politică” și, din punct de vedere legal, situația nu putea fi rezolvată.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
„Suflete pereche, zic eu”. Jador, fermecat de frumusețea unei tinere din Corbu. „Viitoarea mea soție”....
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
„Acord istoric” anunțat între Airbus și Arabia Saudită
×